De lente is gearriveerd in ons land en maakt zich klaar voor een stralend seizoen. Geen betere manier om daarvan te genieten dan met een weekendje aan zee. Nieuwpoort, genesteld tussen Koksijde en Middelkerke, is al langer aan een stille opmars bezig. Naast Nieuwpoort-Bad, met zijn zee- en strandplezier, is er ook de stad zelf, met zijn historisch centrum, cultureel erfgoed, en talloze restaurants en winkels. Wij zetten voor jou alvast een vijftal tips op een rijtje voor een geslaagd weekend.

5AFEBC3D-80DB-4858-904D-0FDCE9A25321.JPG

BEWEGING TROEF

Nieuwpoort is de ideale plek om watersport te beoefenen. Je kan er kajakken, windsurfen, waterpolo spelen, maar vooral zeilen! De jachthaven van Nieuwpoort is met zijn tweeduizend ligplaatsen de grootste van Noord-Europa. Ideaal voor een zeiltocht richting Frankrijk of Zuidwest-Engeland. Ben je geen pro? Geen zorgen, je kan zeillessen volgen aan de Vlaamse Vaarschool. Voel je toch liever vaste grond onder de voeten? Dan biedt het Natuurreservaat De IJzermonding een volwaardig alternatief: het beschermde landschap verwent zijn bezoekers met rijke fauna en flora. Met een beetje geluk kun je er zelfs zeehonden en waadvogels bewonderen. Ook wie houdt van flaneren, komt in Nieuwpoort aan zijn trekken. Niet enkel de Zeedijk leent er zich uitstekend toe maar ook de nieuwe promenade langs de lange havengeul die van Nieuwpoort-stad naar zee loopt, is het perfecte decor voor een gemoedelijke wandeling.

CULINAIR GENIETEN

Stil je honger in een van de vele restaurants waar het goed toeven is. Feu d’Or staat bekend om zijn verfijnde keuken: eigenaar Antoine Rabaut roerde voordien o.a. in de potten van Wout Bru. Bovendien is Nieuwpoort de laatste jaren enkele andere topzaken rijker geworden, waaronder M Bistro, Da Claudio en La Muse. Een ander culinair spektakel is de vismijn: nog steeds wordt er dagelijks verse vis geveild. Je kunt er als bezoeker de sfeer gaan opsnuiven of een rondleiding volgen. Nieuwpoort wordt niet voor niets de ‘hoofdstad van de verse vis’ genoemd. De talrijke viswinkels en -restaurants zijn tot ver buiten de regio gekend.

beau4_3.jpg

SHOPPEN IN STIJL

Steeds meer prestigieuze merken strijken neer in de hippe Albert I-laan en de Lombardsijdestraat. Luxeboetieks James en Ferrer doen met hun exclusieve merken elke vrouw zwijmelen. Modeliefhebbers komen er zeker aan hun trekken, en zelfs de bijzondere inrichting van de winkel op zich is al een bezoekje waard. De mannen kunnen dan weer terecht bij Prestige, waar ze topmerken vinden in een interessante mix van tijdloze klasse en hedendaagse trends. Voor kinderkledij kunt u terecht in de bekende winkel Basile, op nieuwe locatie in de Franslaan.En wie niet houdt van al dat shopgeweld, kan rondsnuisteren in de winkels die de kleinere straatjes van het stadscentrum te bieden hebben.

BELEEF CULTUUR

Cultuur piekt in Nieuwpoort: de twee theaterzalen doen het goed en steeds meer kunstenaars vinden hun weg naar de stad. Maar vooral het nieuwe en hypermoderne bezoekerscentrum Westfront, onder het Koning Albert I-monument, scoort hoog. Hier ontdek je het verhaal van 1914, toen Nieuwpoort bedreigd werd door de Duitse invasie. Ze werd tot stilstand gebracht door de onderwaterzetting van de poldervlakte. Dompel je onder in de geschiedenis en beleef dit alles via een interactief computerspel in het bezoekerscentrum.

strandbar_chagall_beach-176902-0.jpg

STRANDPARELS

Tot slot, wie aan de Belgische kust denkt, denkt natuurlijk meteen aan haar brede zandstranden. Ideaal om even uit te waaien en te genieten van de gezonde zeelucht. Sinds enkele jaren zijn er, in navolging van de mediterraanse trend, twee strandbars bijgekomen. Tijdens het hoogseizoen laat Chagall Beach je dagelijks proeven van het goede leven, met een drankje in de hand en de voeten in het zand. Ook Barza Beach heeft alles wat je je wensen kan van een strandbar: lekker eten, prachtig zeezicht en er worden zelfs vaak events georganiseerd. Voor een verkoelend ijsje kan je terecht bij St. Catherine, een vaste waarde in Nieuwpoort. Dit populaire ijssalon verkoopt sinds 1960 ambachtelijk roomijs van verse hoevemelk.

Kortom, in het veelzijdige Nieuwpoort valt er heel wat te beleven. Met bovenstaande tips belooft het alvast een geslaagd weekend te worden. Nu enkel nog een datum te prikken!